Neuscorrectie Antwerpen

Op zoek naar een neuschirurg vlakbij Antwerpen?
Dr. Tine Van Becelaere is gespecialiseerd in neuscorrecties en neustussenschotcorrecties.

Een vormafwijking van de neus of scheefstand van het neustussenschot kunnen erg vervelend zijn. Een neuscorrectie of neustussenschotcorrectie kunnen dan ook aangewezen zijn om uw zelfvertrouwen en levenskwaliteit opnieuw te verbeteren.

Kom langs voor een vrijblijvende eerste consultatie!

Op deze pagina:

neuscorrectie of rhinoseptoplastie Antwerpen - neustussenschotcorrectie of septoplastie

Anatomie van de neus

De neus bestaat uit twee neusgangen, die van elkaar gescheiden zijn door het neustussenschot (neusseptum). Dit neustussenschot bestaat uit een voorste kraakbenig gedeelte en een achterste benig gedeelte. Ook de uitwendige neus heeft een kraakbenig en benig gedeelte. Aan de zijwand van elke neusgang bevinden zich drie neusschelpen: de onderste, middelste en bovenste neusschelp. Deze neusschelpen zijn bedekt met slijmvlies. Zwelling van dit slijmvlies kan de doorgankelijkheid van de neus beïnvloeden. Bovenaan in de neus bevindt zich ook nog het reukslijmvlies dat belangrijk is voor de reukzin.

Functie van de neus

De neus maakt deel uit van het ademhalingssysteem en stelt ons in staat om geuren waar te nemen. Lucht die door de neus passeert, wordt opgewarmd, bevochtigd en gefilterd. Hierbij spelen de neusschelpen een belangrijke rol. De neus draagt ook bij tot stemvorming en zorgt voor de afvloei van tranen. Tot slot bepaalt de vorm van de neus voor een groot deel het uiterlijk.

Neuscorrectie of neustussenschotcorrectie?

Abnormale vorm van de neus

De functie van de neus kan verstoord worden door een scheefstand van het neustussenschot, maar ook door een abnormale uitwendige vorm van de neus. Een afwijkende vorm kan aangeboren zijn, maar kan ook het gevolg zijn van een trauma. Door de centrale positie van de neus in het gelaat kan een afwijkende vorm een invloed hebben op het zelfvertrouwen en sociaal functioneren. Vormafwijkingen die we kunnen corrigeren zijn onder andere een abnormale neuspunt, een scheve neus, een te brede of te lange neus, een bobbel op de neusrug of een ingezakte neus.

Scheefstand van het neustussenschot

Een afwijking van het neustussenschot is meestal aangeboren, maar kan ook na een trauma ontstaan. Door de scheefstand wordt de doorgang van de lucht door de neus belemmerd en kunnen klachten optreden van eenzijdige of tweezijdige neusverstopping. Dit leidt vaak tot een open mondademhaling, een droge mond of pijnlijke keel. Vaak kunnen de klachten ’s nachts, door neer te liggen, verergeren. Snurken, drukgevoel ter hoogte van de oren en veelvuldige verkoudheden zijn andere klachten.

Neuscorrectie of rhinoseptoplastie

Bij een neuscorrectie of rhinoseptoplastie kunnen zowel een open als gesloten techniek gebruiken. Bij de open techniek maken we een kleine insnede onderaan de neus. Deze insnede geneest doorgaans heel goed, zodat u hier achteraf zo goed als niets meer van ziet. Bij de gesloten techniek gebeurt alles inwendig. We bespreken vooraf met u welke techniek we gebruiken.

Afhankelijk van de anatomie van de uitwendige neus kan kraakbeen of botweefsel gedeeltelijk verwijderd, herschikt of toegevoegd worden. Op het einde van de ingreep plaatsen we uitwendig een kunstgipsje over de neusrug. Vaak combineren we de ingreep met een correctie van het neustussenschot of een verkleining van de neusschelpen. In deze gevallen gebruiken we ook plaatjes of wieken.

Na een drietal maanden kunnen we het eindresultaat beoordelen. Er zijn bij deze ingreep verschillende factoren die kunnen leiden tot een niet volledig voorspelbaar eindresultaat: dikte van de huid, stevigheid en geheugen van het kraakbeen, dikte van de benige contour en heling van de incisies. Gelukkig treedt er in de meeste gevallen een goede heling op en is er zelden een correctie nodig.

Neustussenschotcorrectie of septoplastie

Bij een operatie van het neustussenschot of septoplastie corrigeren we de afwijkende vorm van het neustussenschot om de neusademhaling te verbeteren. De ingreep gebeurt aan de binnenzijde van de neus via een kleine insnede. Er is dus geen litteken te zien aan de buitenzijde van de neus. Tijdens de ingreep maken we eerst het slijmvlies van het benige en kraakbenige tussenschot los. Nadien corrigeren we de tussenschotafwijkingen.

Op het einde van de ingreep moet het gecorrigeerde tussenschot en het slijmvlies op zijn plaats gehouden worden. Dit kan gebeuren door middel van hechtingen, plaatjes en/of wieken. Vaak wordt de ingreep gecombineerd met een verkleining van de neusschelpen (ook conchotomie of conchaplastie genoemd). Via een inwendige weg verwijderen we een deel van het slijmvlies van één of twee neusschelpen.

De eerste twee weken kan de neus nog wat verstopt zijn, maar dit zal geleidelijk aan verbeteren. Een complete genezing valt te verwachten na vier tot zes weken. In heel zeldzame gevallen gebeurt het dat het tussenschot opnieuw wat scheef komt te staan (vaak is dit dan het gevolg van de elasticiteit van het kraakbeen). Gelukkig treedt er in de meeste gevallen een goede heling op en is er zelden een correctie nodig.

neustussenschotcorrectie Antwerpen - septoplastie

Neuscorrectie prijs

De prijs van een neuscorrectie is afhankelijk van de oorzaak en het gewenste resultaat. Gaat het over een vormafwijking of scheefstand van het neustussenschot? Is het een aangeboren letsel of het gevolg van een trauma? Geen enkele neuscorrectie is dezelfde en daarom is het dan ook heel moeilijk om één prijs te plakken op het uitvoeren van een neuscorrectie of neustussenschotcorrectie. Tijdens uw eerste consultatie kunnen wij uw neus onderzoeken, uw wensen bespreken en vervolgens een prijsindicatie en meer info geven.

Neuscorrectie voor en na

Omwille van privacy redenen delen wij online geen foto's van eerder uitgevoerde neuscorrecties. Tijdens een consultatie kunnen wij u wel neuscorrectie voor en na foto's van eerdere patiënten tonen.

Consultatie neuscorrectie boeken


Dr. Tine Van Becelaere

Dr. Tine Van Becelaere behaalde haar diploma geneeskunde in Maastricht en zette daarna haar opleiding tot neus-, keel- en oorarts in aan de Katholieke Universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL) in Brussel. 

U kan bij haar terecht voor algemene en pediatrische NKO aandoeningen, zoals bijvoorbeeld oorproblemen, sinusitis en keelpijn. Ze heeft zich ook in het bijzonder toegelegd op allergieën, neusproblemen en snurken. Ook voor functionele en/of esthetische neuschirurgie (neuscorrectie of rhinoseptoplastie en neustussenschotcorrectie of septoplastie) kan u bij haar terecht.

oorarts Dr. Tine Van Becelaere - otoloog - oorspecialist - oorheelkundige

Overzicht raadpleging:


VoormiddagNamiddag
MaandagImeldaziekenhuis14:15-18:00
DinsdagImeldaziekenhuis
Woensdag8:00-12:0014:00-18:00
DonderdagImeldaziekenhuisImeldaziekenhuis
Vrijdag8:00-12:00Imeldaziekenhuis

Praktische informatie:

  • Gelieve uw identiteitskaart en twee klevers van de mutualiteit mee te brengen.
  • Er is parking voor de praktijk voorzien.
  • Betaling met cash, Payconiq of Bancontact.

Dr. Van Becelaere | Neuscorrectie België

Kapelseweg 61
2811 Mechelen

Op zoek naar een neuschirurg vlakbij Antwerpen?
Dr. Tine Van Becelaere is gespecialiseerd in neuscorrecties en neustussenschotcorrecties.

Telefonisch bereikbaar voor het maken van een afspraak van maandag tot vrijdag van 8u tot 20u en op zaterdag van 8u tot 12u. U kan dr. Van Becelaere zelf raadplegen op de uren dat zij aanwezig is in de praktijk.

Voor dringende problemen, contacteert u best uw huisarts. Deze kan een afspraak met hoge urgentie bij een specialist maken indien dit nodig zou zijn.

Neus keel oorarts Dr. Tine Van Becelaere

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x