Oorarts Antwerpen

oorarts Dr. Tine Van Becelaere - otoloog - oorspecialist - oorheelkundige

Wat doet een oorarts?

Een oorarts of oorheelkundige kijkt in de oren met een microscoop. Deze vergroot het beeld zodat het trommelvlies duidelijker zichtbaar wordt.

Er kunnen verschillende problemen zijn met het oor. We verdelen het oor in het buitenoor (oorschelp en gehoorgang), het middenoor (trommelvlies, trommelholte en gehoorsbeentjesketen) en het binnenoor (slakkenhuis en evenwichtsorgaan). Bij elke van deze onderdelen kan er een probleem optreden.

De oorarts zal in uw oor kijken en indien nodig het oor reinigen, een gehoortest afnemen, evenwichtstesten doen, een CT-scan of een MRI-scan plannen. Indien na het onderzoek blijkt dat een operatie aangewezen is, zal de oorarts u hier duidelijke informatie over kunnen verschaffen.

Voor welke aandoeningen kan ik terecht bij een oorarts?

Aandoeningen aan het buitenoor

De oorschelp

  • Aan de oorschelp kan er soms een ontsteking plaatsvinden, dit kan gepaard gaan met een verdikte oorschelp en koorts. 

  • Soms kunnen er huidletsels ontstaan aan de oorschelp, dit komt vaak door zonexpositie en komt vaker voor bij oudere personen.

De gehoorgang

  • Een oorprop (cerumenprop) geeft een verstopt gevoel aan het oor. Dit kan er ook voor zorgen dat het gehoor verminderd. Deze kan weggehaald worden door suction cleaning (stofzuigertje) of door kleine instrumentjes die in het oor passen. Sommige mensen hebben hier regelmatig last van en moeten geregeld op controle komen hiervoor.

  • Eczeem: droge, jeukende gehoorgangen kunnen soms wijzen op een huidprobleem van het oor. Hier kan de oorarts speciale druppels voor opstarten.

  • Otitis externa of buitenoorontsteking: soms kan een bacterie zich in het oor settelen en kan deze een ontsteking veroorzaken van de gehoorgang. Dit wordt dan schoongemaakt en moet behandeld worden met antibiotica.

Herkent u één van de bovenstaande oorproblemen? Maak dan nu uw afspraak bij een oorarts vlakbij Antwerpen of bel Dr. Tine Van Becelaere voor meer informatie.

Aandoeningen aan het middenoor

Het trommelvlies

  • Trommelvliesontsteking of myringitis kan soms voor een verminderd gehoor zorgen. Dit kan gepaard gaan met een otitis externa.

  • Trommelvliesperforatie: dit is een gaatje in het trommelvlies. Dit kan o.a. ontstaan na een ontsteking van het middenoor of door een trauma. Vaak herstelt het trommelvlies vanzelf. Wanneer dit niet het geval is, moet er soms een operatie gebeuren om het trommelvlies te sluiten.

De trommelholte

  • Middenoorontsteking of otitis media acuta: dit is een bacterie die zich achter het trommelvlies bevindt en daar voor een ontsteking zorgt. Dit is vaak pijnlijk en geeft druk op het oor. Soms is er zoveel druk dat er een trommelvliesperforatie ontstaat. 

  • Vocht achter het trommelvlies: dit komt frequent voor bij kleine kinderen. De trommelholte is namelijk verbonden met de neus door een klein buisje, de buis van Eustachius. Dit buisje is soms nog niet goed ontwikkeld waardoor het vocht achter het trommelvlies niet weg kan. Dit kan voor verminderd gehoor en spraak-en taalontwikkelingsproblemen zorgen. Er moeten dan soms trommelvliesbuisjes geplaatst worden. 

  • Huidcyste of cholesteatoom: een huidcyste kan soms via de gehoorgang naar de trommelholte groeien. Dit kan er voor zorgen dat het gehoor afneemt of dat er oorloop aanwezig is. Vaak moet dit operatief verwijderd worden omdat dit anders blijft doorgroeien.

De gehoorbeentjesketen

  • Onderbreking van de gehoorsbeentjesketen: dit kan gebeuren door een trauma of soms door een huidcyste.

  • Verkleving van de gehoorsbeentjesketen: deze kan soms door te veel ontsteking verkleven aan het trommelvlies waardoor deze niet goed meer werkt.

  • Otosclerose: abnormale botvorming in het oor. Dit is een specifieke aandoening van het oor die leidt tot gehoorsdaling.

Herkent u één van de bovenstaande oorproblemen? Maak dan nu uw afspraak bij een oorarts vlakbij Antwerpen of bel Dr. Tine Van Becelaere voor meer informatie.

Aandoeningen aan het binnenoor

Het slakkenhuis

  • Ouderdomsgehoorverlies of presbyacusis: dit komt vaak voor bij oudere mensen en is erfelijk bepaald. 

  • Plotse doofheid waarbij het gehoor plots verdwijnt aan één oor. De oorzaak is vaak onduidelijk of multifactorieel. Hier moet snel ontstekingswerende medicatie voor opgestart worden. 

  • Oorsuizen of tinnitus: er wordt gedacht dat oorsuizen veroorzaakt kan worden door slecht werkende cellen in het slakkenhuis. Er zijn ook nog vele andere oorzaken waarvan men vermoedt dat deze een rol spelen bij oorsuizen.

  • Cochleitits: ontsteking van het slakkenhuis. Dit kan voorkomen bij een ontsteking van het middenoor.

Het evenwichtsorgaan

  • BPPV of draaiduizeligheid door kristallen: in het evenwichtsorgaan zijn er kleine kristallen aanwezig die zorgen dat het evenwicht stabiel blijft. Deze liggen op een bergje samen, wanneer een kristalletje van deze berg valt, kan er duizeligheid optreden.

  • Neuronitis vestibularis: dit is een ontsteking van de zenuw van het evenwichtsorgaan. Dit wordt vaak veroorzaakt door een virus. U bent dan heel duizelig ook al beweegt u amper.

  • Instabiliteit: het evenwichtsorgaan is zeer complex en heeft aan beide zijden vijf receptoren die informatie naar de hersenen sturen. De hersenen werken vervolgens samen met de ogen en de spieren om uw evenwicht te verzorgen. Wanneer één van deze receptoren uitvalt, kan u instabiliteit bemerken.

Herkent u één van de bovenstaande oorproblemen? Maak dan nu uw afspraak bij een oorarts vlakbij Antwerpen of bel Dr. Tine Van Becelaere voor meer informatie.

Oorarts Tine Van Becelaere

Dr. Tine Van Becelaere behaalde haar diploma geneeskunde in Maastricht en zette daarna haar opleiding tot neus-, keel- en oorarts in aan de Katholieke Universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL) in Brussel. 

U kan bij haar terecht voor algemene en pediatrische NKO aandoeningen, zoals bijvoorbeeld oorproblemen, sinusitis en keelpijn. Ze heeft zich ook in het bijzonder toegelegd op allergieën, neusproblemen en snurken. Ook voor functionele en/of esthetische neuschirurgie (neuscorrectie of rhinoseptoplastie en neustussenschotcorrectie of septoplastie) kan u bij haar terecht.

oorarts Dr. Tine Van Becelaere - otoloog - oorspecialist - oorheelkundige

Overzicht raadpleging:


VoormiddagNamiddag
MaandagImeldaziekenhuis14:15-18:00
DinsdagImeldaziekenhuis
Woensdag8:00-12:0014:00-18:00
DonderdagImeldaziekenhuisImeldaziekenhuis
Vrijdag8:00-12:00Imeldaziekenhuis

Praktische informatie:

  • Gelieve uw identiteitskaart en twee klevers van de mutualiteit mee te brengen.
  • Er is parking voor de praktijk voorzien.
  • Betaling met cash, Payconiq of Bancontact.

Dr. Van Becelaere | Oorarts - Otoloog

Kapelseweg 61
2811 Mechelen

Op zoek naar een oorspecialist vlakbij Antwerpen?
Dr. Tine Van Becelaere is een gespecialiseerde neus-, keel- en oorarts.

Telefonisch bereikbaar voor het maken van een afspraak van maandag tot vrijdag van 8u tot 20u en op zaterdag van 8u tot 12u. U kan dr. Van Becelaere zelf raadplegen op de uren dat zij aanwezig is in de praktijk.

Voor dringende problemen, contacteert u best uw huisarts. Deze kan een afspraak met hoge urgentie bij een specialist maken indien dit nodig zou zijn.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x